понеделник, 1 април 2013 г.

БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ ТРЕТАТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ 31 МАРТ-7 АПРИЛ


Сряда 3 април 

8ч (Храм Свети Пантелеймон, Момин Проход) УТРЕНЯ,ЧАСОВЕ, ИЗОБРАЗИТЕЛНИ,
9ч ПРЕЖДЕОСВЕЩЕНА ЛИТУРГИЯ

Петък 5 април 

8ч УТРЕНЯ,ЧАСОВЕ, ИЗОБРАЗИТЕЛНИ,
9ч  ПРЕЖДЕОСВЕЩЕНА ЛИТУРГИЯ
17ч МАЛКО ПОВЕЧЕРИЕ И БОГОРОДИЧЕН АКАТИСТ

Неделя 7 април- Неделя Кръстопоклонна

"Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, кръстът е сила на царете, кръстът е твърдиня на верните, кръстът е на ангелите слава, а за демоните - язва"

8ч Воскресна Утреня и специално последование за Неделя Кръстопоклонна. Изнасяне на напрестолния кръст.

Около 9ч Василиева св. литургия


Aприл, 3-та Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Първи антифон: Молитвами Богородици Спасе спаси нас. По молитвите на Богородица Спасителю, спаси ни.

 

Втори антифон: Спаси ни Сине Божи возкреси из мертвих поющия Ти, Аллилуя. Спаси ни Сине Божи възкреси из мъртвите тези които ти пеят.

 

Трети антифон: вместо Блаженни нищи духом СЕ ПЕЕ : Спаси Господи люди твоя и благослови достояние твое, победи православному българскому народу над сопротивния даруя и Твое сохраняя Крестом твоем жителство. Спаси, Господи, Твоите люде, и благослови достоянието Си, победи на благоверния наш народ, цар над съпротивещите дарувай  и съхранявай с Твоя кръст Твоето наследие.

 

Възкресен тропар (неделен), глас 3:

Да веселятся небесная, да радуются земная; яко сотвори державу мышцею Своею Господь, попра смертию смерть,  первенец мертвых бысть; из чрева адова избави нас,  и подаде мирови велию милость.   Нека небесните (жители) се веселят; нека се радват земните (обитатели), понеже могъщо дело извърши с мишцата Си Господ, чрез смърт потъпка смъртта, пръв възкръсна от мъртвите, от утробата адска избави ни и дари на света милост велика.


Кондак гл. 8: Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти раби Твои, Богородице, но яко имущая державу непобедимую, от всяких нас бед свободи, да зовем Ти: радуйся, Невесто Неневестная. На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние, твоите раби, след като сe избавихме от злини, пеем победни благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: "Радвай се, Невесто неневестна!".


Вместо Свети Боже, Свети Крепки се пее: Кресту твоему покланяемся Владико и святое воскресение Твое славим. /3 пъти/. На твоя кръст се покланяме Владико и твоето свето възкресение славим.


Вместо „Достойно ест” се ПЕЕ:  «О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь, Ангельский собор и человеческий род, Освященный Храме и Раю Словесный, Девственная похвало. из Неяже Бог воплотися И Младенец бысть, прежде век Сый Бог наш. Ложесна бо Твоя Престол сотвори. И чрево Твое пространнее небес содела. О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь, слава Тебе».

За тебе Благодатна, се радва всяка твар, ангелския събор и човеците, осветени Храме и рай на Словото, девствено похвало из която се въплати и бе младенец преди вековете, нашия Бог. От тебе той престол сътвори и из утробата Ти небе направи. За тебе се радва всяка твар, слава на Тебе.


С В. П И С А Н И Е


Апостолско четиво „Из съборното послание на апостол Павел до Евреите”


13. И няма твар, скрита за Бога; а всичко е голо и открито за очите на Оногова, пред Когото ние ще отговаряме.14. И тъй, като имаме велик Първосвещеник. Който е преминал през небесата, Иисуса, Сина Божий нека се държим о вероизповеданието.
15. Защото ние имаме не такъв първосвещеник, който не би могъл да ни съчувствува в нашите немощи, а такъв. Който е изкушен като нас във всичко, освен в грях.
16. И тъй, нека дръзновено пристъпваме към престола на благодатта, за да получим милост и да намерим благодат за благовременна помощ 1.
Защото всеки първосвещеник, измежду човеци избиран, за човеци се поставя да служи Богу, за да принася дарове и жертви за грехове, 2. и да може да бъде снизходителен към невежи и заблудени, понеже и сам е обложен с немощ;3. и затова е длъжен както за народа, тъй и за себе си да принася жертви за грехове.4. И никой се сам не сдобива с тая почест, освен оня, който е призван от Бога, както и Аарон.5. Тъй и Христос не Сам прослави Себе Си, за да бъде първосвещеник, а Го прослави Оня, Който Му е казал: "Син Мой си Ти, Аз днес Те родих";6. както и другаде казва: "Ти си свещеник навеки по чина Мелхиседеков".

  

Евангелско четиво Марк 8:34-9:1


34. И като повика народа с учениците Си, рече им: който иска да върви, след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. 35. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. 36. Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? 37. Или какъв откуп ще даде човек за душата си? 38. Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели.1. И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар