неделя, 28 април 2013 г.



СТРАСТНАТА СЕДМИЦА
Велики понеделник - На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.Църквата ни предлага да размислим също над образа на безплодната смокиня (смоковница), която изсъхнала след като била прокълната от Господ. ''Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън'' (Мат. 3:10). Така и ние ще бъдем осъдени, ако не живеем в молитвено общение с Бога, не се стремим да се усъвършенствуваме във вярата, не се изпълваме с добродетели,  и не принасяме духовни плодове.

Велики вторник 

"И тъй, бъдете; защото не знаете ни деня, ни часа, в който Човешкият Син ще дойде" (Мат. 25:13) Напомня ни, че трябва "да бодърстваме и да не униваме": „Ето младоженецът иде в полунощ, и блажен е тоя раб, когото намери буден, а недостоен е оня, когото намери безгрижен.Прочее, внимавай, душо моя, да не те налегне сън, та да бъдеш предадена на смърт и да останеш вън пред затворените врати на Царството, но опомни се и възкликни: свят, свят, свят си, Боже, заради Богородица помилуй нас!”

 

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя. В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника.

 

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

8ч00 УТРЕНЯ, ОБЩ МАСЛОСВЕТ, ВАСИЛИЕВА СВЕТА ЛИТУРГИЯ 

19ч00 Последование на 12-те евангелия

На тоя ден Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: ''не дойдох да служа, а да послужа''. После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли. По великата си милост Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като приемам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си.

: вместо „Иже херувими”  На твоята тайна вечеря днес Сине Божи за причастник ме приеми, не за да предам твоята Тайна, нито да Ти дам целувание предателно като Йуда, а като разбойника ще изповядам: помени ме Господи когато дойдеш в Царството Си.

Тропар гл.8 Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха,тогава, злочестивият Юда, обзет от сребролюбие, се помрачаваше, и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии.Виж, жадний за богатства, как извършилият заради тях предателство, обесва се. Бягай от ненаситната душа, одързостила се на такова против Учителя, Който към всички е Благ. Господи, слава Тебе.

Разпети петък-Утреня, Царски часове; 8ч00
19ч00 Опело Христово и мертвена лития

Тропарь, глас 2: 
Благообразният Йосиф, снел от дървото пречистото Твое тяло, с плащаница чиста го обви и с благовония, в гроб нов покрито го положи.

Из песнопения:   

Елате всички да възпеем заради нас Разпнатия. Него като видя Дева Мария на дървото, казваше: Ако и да търпиш разпятие, Ти си Син и Бог мой.(Кондак 8 гл.)                                                                             
Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, с плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам;
с гвоздеи се приковава Женихът църковен; с копие се пробожда Синът на Дева. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение.


Велика събота

8ч00 Вечерня с Василиева литургия (Момин Проход)

На Литургията, вместо Херувимската песен-Да мълчи всяка плът човешка и стои със страх и трепет и нищо земно да не мисли: Защото Царят на царуващите и Господ на господстващите иде да принесе сам себе си и да бъде за храна на вярващите.И пред Него вървят ангелските ликове с всяко начало и власт – многооките херувими и шестокрилите серафими, които закриват лица и пеят песента: Алилуя, алилуя, алилуя!

Тропар: Когато Си слязъл при смъртта, Животе безсмъртни, тогава ада Си умъртвил с блясъка на Божеството, когато и умрелите от преизподнята Си възкресил, всички небесни сили викаха: Жизнодавче, Христе Боже наш, слава Тебе.

Днес гробът държи Този, Който в дланта Си държи творението. Камък покрива Господа, Който е покрил с добродетел небесата. Спи животът и адът трепери, Адам се освобождава от оковите си. Слава на Твоя промисъл, чрез който си създал вечното упокоение, като си ни дарил, Боже, Твоето всесвето Възкресение от мъртвите. (Хвалебни стихири гл.4)


23:30 Пасхална полунощница с посрещане на благодатния огън. Лития около храма.

24:30 Пасхална утреня и божествена света Литургия

Няма коментари:

Публикуване на коментар