неделя, 24 март 2013 г.

25 МАРТ БЛАГОВЕЩЕНИЕ 

Тропар на Благовещение глас 4

 
Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност: Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества,  затова и ние с него викаме на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

Кондак гл. 8:

На Тебе, поборнице воевода, след като се избавихме от злини,  ние твоите раби, Богородице, пеем победни песни, но и като имаща непобедима сила, от всякакви беди ни освободи, за да ти викаме: радвай се, Невесто неневестна.

Из Акатист на св. Богородица, Икос 8

Радвай се ти, която събра в едно противоположното; радвай се ти, която съчета девството и раждането! Радвай се ти, чрез която се прости престъплението;
радвай се ти, чрез която се отвори раят! Радвай се, ключе, на Христовото царство;
радвай се надеждо на вечните блага! Радвай се, Невесто неневестна!

Седален след 3-та катизма, гл. 3

Днес цялото творение се радва, защото се развързва клетвата над праотеца.



С В. П И С А Н И Е

Апостолско четиво- Евр.2:11

11. Защото както освещаващият, тъй и освещаваните, всички са от Едного; затова Той се не срамува да ги нарича братя, думайки: 12. "ще възвестя името Ти на братята Си, посред църква ще Те възпея".13. И пак: "Аз ще се уповавам Нему". И пак: "ето Ме Мене и децата, които Бог Ми даде".14. А понеже децата са участници в плът и кръв, то и Той еднакво взе участие в същите, та чрез смъртта да порази оногова, у когото е властта на смъртта, сиреч дявола,15. и да избави ония, които от страх пред смъртта през цял живот бяха подложени на робство.16. Защото, наистина, не от Ангели приема естество, а от потомството Авраамово приема;17. затова длъжен бе да прилича по всичко на братята, та да бъде милостив и верен първосвещеник във всичко, що се отнася до Бога, за очистване греховете на народ 18. Защото в това, що Сам претърпя, като биде изкушен, може и на изкушаваните да помогне.

Евангелско четиво Лука 1:24-38


24. След тия дни зачена жена му Елисавета, и се таеше пет месеци и казваше:
25. тъй ми стори Господ в дните, в които ме погледна милостно, за да снеме от мене укора между човеците 26. А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет 27. при една девица, сгодена за мъж, на име Йосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав.30. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; 31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. 32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;33. и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.34. А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам? 35. Ангелът й отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.36. Ето и Елисавета, твоя сродница, наричана неплодна, и тя зачена син в старините си, и е вече в шестия месец;37. защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума.38. Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар