неделя, 17 март 2013 г.

 Служби през първата седмица на великия пост

През първата седмица на поста в храм св. Георги ще бъдат отслужвани следните последования:

Понеделник 18 март
8ч Утреня, Часове*, Изобразителни**
16ч Велико повечерие с покаен канон на Св. Андрей Критски 1 част

Вторник 19 март
8ч Утреня, Часове, Изобразителни
16ч Велико повечерие*** с покаен канон на Св. Андрей Критски 2 част

Сряда 20 март
(8ч Утреня, Часове, Преждеосвещена литургия**** кв. Момин проход)
16ч Велико повечерие с покаен канон на Св. Андрей Критски 3 част
 
Четвъртък 21 март
8ч Утреня, Часове, Изобразителни
16ч Велико повечерие с покаен канон на Св. Андрей Критски 4 част
 
Петък 22 март
8ч Утреня, Часове, Преждеосвещена литургия
16ч Малко повечерие, Богородичен акатист 1 част

Събота 23 март - Тодоровден
8ч Утреня
9ч Света Златоустова литургия

Неделя 24 март- Неделя Православна
8ч Воскресна утреня
9ч Василиева света Литургия

 

Легенда:


* Часове:

Часовете се състоят от по три псалома, с тропари, четене на "Св. Боже", кондаци (кондакът е песен, като тропара), молитвата "Господи на всяко време" и заключителната молитва. Всеки час изразява една идея или е възпоминание на някое новозаветно събитие.
Първият час, който обхваща времето от 6 до 9 часа сутрин, изразява началото на нашата ежедневна работа, започването на трудовия ден. Ние молим Бога да чуе молитвата ни в този ранен час и да насочи стъпките ни към изпълнание на Божието слово. От псалтира се четат пс. 5, 89 и 100. 
Третият час (9-12 часа) напомня за слизането на Св. Дух над апостолите, станало в същия този час. Ние молим Бога да обнови в нас Св. Дух. В третия час четем псалом 16, 24 и 50. 
Шестият час (12-15 часа) е в спомен на Христовото разпятие. Псалми 53, 54 и 90. 
Деветият (15-18 часа) е възпоминание на кръстната смърт на Господа, са четене на псалом 83, 84 и 85.

** Изобразителни

Те се състоят от два псалома (102 и 145), блаженствата, Символа на вярата, Отче наш, тропари и кондаци, молитвата "Всесвятая Троице..." и заключителен псалом (33).
Изпълняват се след часовете (1, 3 и 6).

 

*** Велико и малко повечерие:


Повечерието се извършва преди лягане за сън. Състои се от четене на псалми и молитвословия, в които измолваме от Бога прошка за греховете, помощ и покровителство от видимите и невидими врагове, които търсят да уловят душата ни и са особено опасни по време на сън. Произнасяме също Символа на вярата, и в молитва към св. Богородица и Спасителя измолваме Неговото благословение за настъпващия сън. В манастири повечерието се извършва и в по-късни часове след Вечернята.


Повечерието бива Велико и Малко.

Великото се чете само през Великия пост и в навечерието на празниците Рождество Христово, Богоявление и Благовещение, ако празникът се случи в ден през седмицата.

Малкото повечерие се извършва през цялата година и в петък на Великия пост.

 

**** Преждеосвещена литургия:


Началото си тази Литургия води от първите векове на християнството. От църковната история знаем, че първите християни се причастявали ако не ежедневно, то твърде често. Същевременно, установявайки Великия пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост - дни на скръб и съкрушение за личните грехове, - да се извършва обичайната Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения.

За да се даде възможност на вярващите да се причастяват и в седмичните дни на поста, без при това да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с преди осветени Дарове. Затова и била въведена в службите на Великия пост и Литургията на Преди осветените Дарове. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар